slider2

PRP – Αυτόλογοι Αυξητικοί Παράγοντες

Από Ενεργοποιημένα Αιμοπετάλια

To PRP – πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια – είναι ένα δείγμα αυτόλογου αίματος με συγκέντρωση των αιμοπεταλίων πάνω από τη βάση. επίσης, είναι μια πλούσια πηγή αυτόλογων αυξητικών παραγόντων (GF) και άλλων κυτοκινών.

Πρόκειται για μια μέθοδο γνωστή και ως θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες. Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται αρκετά στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια σε τομείς της καρδιοχειρουργικής, ορθοπεδικής και πλαστικής χειρουργικής. Η εφαρμογή αυτών των αυτόλογων αυξητικών παραγόντων PRP σε τραυματισμούς και αθλητικές κακώσεις, άνοιξε νέους ορίζοντες στην έρευνα.

Τα αιμοπετάλια παίζουν καθοριστικό ρόλο στη φυσιολογική αντίδραση επούλωσης από την τοπική έκκριση αυξητικών παραγόντων (GF) και την πρόσληψη των επανορθωτικών κυττάρων.

Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια PRP

Το PRP είναι μια καινοτόμος και πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την αναγέννηση των ιστών. Ως PRP ορίζεται το πυκνό παρασκεύασμα των αιμοπεταλίων και των συναφών παραγόντων ανάπτυξής τους, σε ένα μικρό όγκο του πλάσματος. Το PRP χρησιμοποιείται σε διάφορους ιατρικούς τομείς, όπως sport medicine, στοματική & γναθοχειρουργική, πλαστική χειρουργική, διαχείριση τραύματος, αισθητική και δερματολογία, καθώς και κτηνιατρική.

Θεραπευτικό αποτέλεσμα

Το PRP αποτελεί φυσική πηγή αυξητικών παραγόντων, ενώ προσφέρει ανάπτυξη σε υψηλές συγκεντρώσεις στην υπό θεραπεία περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε τη φυσιολογική αναγέννηση του ιστού. Η δημιουργία του νέου συνδετικού ιστού – κολλαγόνου έχει καλά αποτελέσματα στην οστεοαρθρίτιδα, στους τραυματισμούς των μαλακών μορίων, στις νευροπάθειες, στις ουλές και στις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Πολλές εφαρμογές γίνονται στην αισθητική δερματολογία και στη χειρουργική.

Σημαντικά οφέλη έχουν οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στις μεγάλες αρθρώσεις, όπως τα ισχία, τα γόνατα, οι ώμοι, αλλά και σε ευρύ φάσμα των εκφυλιστικών παθήσεων, με αναγέννηση χόνδρων και τραυματισμένων μυών. Η τεχνική PRP έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, στη δισκοπάθεια, σε μυϊκές θλάσεις και σε κακώσεις.

Αυξητικοί παράγοντες αιμοπεταλίων

Κατά την ενεργοποίηση, τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν παράγοντες ανάπτυξης και άλλα μόρια που αποθηκεύονται σε agranules, τα οποία αποτελούν μέρος της φυσικής διαδικασίας επούλωσης. Αυτοί οι αυξητικοί παράγοντες αναγέννησης συνδέσμων – μορίων, όπως ο αυξητικός παράγοντας αιμοπεταλίων μετασχηματισμού ομάδας (PDGF), ο παράγοντας ανάπτυξης TGF, ο επιδερμικός αυξητικός παράγοντας EG, ο αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας αυξητικού VEGF, ο αυξητικός παράγοντας ινοβλαστών, κ.ά. ρυθμίζουν την επούλωση, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, την νεο-επιθηλίωση, την νεο-αγγειογένεση και τις διεργασίες αναδιαμόρφωσης των ιστών.

PRP Παρασκευή

Το PRP παρασκευάζεται με τη λήψη ενός μικρού δείγματος από το αίμα του ασθενούς και το διαχωρισμό αιμοπεταλίων με πτωχό σε αιμοπετάλια PRP, από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα λευκοκύτταρα μέσω της φυγοκέντρησης. Το PRP στην συνέχεια συλλέγεται και μπορεί να εγχυθεί ξανά στην υπό επεξεργασία ανατομική περιοχή, για την προώθηση της απόκρισης επούλωσης και ανάπλασης. Η όλη διαδικασία προετοιμασίας είναι απλή και διαρκεί έως 20 λεπτά, με τη βοήθεια των TROPOCEL ΤΜ.

Οι τροποποιητικοί αυξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλίων εκχύνονται στο σημείο της ανατομικής βλάβης και στη συνέχεια διεγείρουν τις ομάδες εκείνες των κυττάρων του οργανισμού που βοηθάνε στην επιδιόρθωση και αποκατάσταση της βλάβης. Τεχνική ανώδυνη, χωρίς παρενέργειες και αποτελεσματική. Αποτελέσματα έχουμε περίπου σε χρονικό διάστημα μεταξύ 2 έως 3 μηνών. Η θεραπεία δεν είναι αναλγητική.

 

PRPPRP

References:

  • Michael P. Hall et al. Platelet-rich Plasma: Current Concepts and Application in Sports Medicine. J Am Acad Orthop Surg 2009; 17:602-608
  • Barry L. Eppley et al. Platelet-Rich Plasma: A Review of Biology and Applications in Plastic Surgery. Plast Reconstr Surg 2006; 118:147e-159e
  • Adelina S. Plachokova et al. Effect of platelet-rich plasma on bone regeneration in dentistry: a systematic review. Clin Oral Impl Res 2008; 19:539-545
  • Steven Sampson et al. Platelet rich plasma injection grafts for musculoskeletal injuries: a review. Curr Rev Musculoskelet Med 2008; 1:165–174
  • Han et al. The effect of thrombin activation of platelet-rich plasma on demineralized bone matrix osteoinductivity. J Bone Joint Surg Am. 2009

Ειδικός εξοπλισμός απαιτείται για τη χορήγηση της θεραπείας με PRP. Το ιατρείο χρησιμοποιεί εξοπλισμό της Estar Medical και διαθέτει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά CE, ISO και FDA.