Αιμορροίδες (Hemorrhoids)

slider2Κέντρο Ολοκληρωμένης Φυσικής Ολιστικής
και Συμπληρωματικής Ιατρικής

Η θεραπεία των αιμορροείδων με τα ηλεκτομαγνητικά πεδία αποτελεί μια καλή λύση θεραπείας σε όλα τα άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας χωρίς ταλαιπωρία. Μπορεί να συνδυασθεί με βελονισμό και οζονοθεραπεία.

Περιγραφή

Θεωρούνται “μάζες αγγείων” που αποτελούνται από μικρού μεγέθους αρτηρίες και φλέβες, οι οποίες διαπλέκονται μεταξύ τους και βρίσκονται τόσο στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου (εσωτερικές αιμορροΐδες) όσο και στον πρωκτό (εξωτερικές αιμορροΐδες). O ένας στους τρεις θα ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής του από το πρόβλημα.

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές, ανάλογα με την εντόπισή τους εντός ή εκτός του πρωκτικού σωλήνα.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα πέρα από ανώδυνη απώλεια μικρών ποσοτήτων αίματος. Μπορεί να προβάλλουν (προπίπτουν) έξω από τον πρωκτό κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για αφόδευση, συνήθως όμως επανέρχονται στη θέση τους με το πέρας της. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις δεν επανέρχονται και τότε μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες καλύπτονται από λεπτό και ευαίσθητο δέρμα (σαν πετσάκι). Αυτές έχουν πιο συχνά συμπτώματα, όπως είναι πόνος, καύσος και φαγούρα. Μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο, όταν συμβεί ενός είδους επιπλοκή που ονομάζεται θρόμβωση. Απώλεια μικροποσοτήτων αίματος έχουμε και σε αυτήν την περίπτωση.

Αιτίες και η ταξινόμηση

Η πρόκληση των αιμορροΐδων μπορεί να είναι αποτέλεσμα κληρονομικής προδιάθεσης, η οποία θεωρείται βασικός παράγοντας στην εμφάνισή τους, χρόνιας δυσκοιλιότητας ή και άλλων παραγόντων που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση (βαριά χειρωνακτική εργασία, υπερτροφία του προστάτη, εγκυμοσύνη, χρόνιος βήχας, ορθοστασία, αφυδάτωση κ.ά.), ελλείψεως ή βλάβης των φλεβικών βαλβίδων στα κύρια φλεβικά στελέχη των αιμορροϊδικών πλεγμάτων, χρόνιας ασκήσεως πιέσεως στο σύστημα της κάτω κοίλης φλέβας από ενδοπυελικούς όγκους, και πυλαίας υπέρτασης.

Αναλόγως του μεγέθους και του βαθμού προπτώσεως, οι εσωτερικές αιμορροΐδες διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς:

 1. Πρώτου βαθμού. Απλές διευρύνσεις του αιμορροϊδικού πλέγματος. Οι αιμορροΐδες διατηρούνται στη φυσιολογική τους θέση, προβάλλουν κάτω από το βλεννογόνο και ουδέποτε προπίπτουν μέσω του πρωκτικού δακτυλίου. Μοναδικό σύμπτωμα είναι η αιμορραγία.
 2. Δευτέρου βαθμού. Χαρακτηρίζει τις αιμορροΐδες που προπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο κατά την αφόδευση και ανατάσσονται μόνες τους μετά από αυτήν (αυτόματη ανάταξη).
 3. Τρίτου βαθμού. Χαρακτηρίζει τις αιμορροΐδες που προπίπτουν κατά την αφόδευση ή τον τεινεσμό, δεν ανατάσσονται αυτομάτως, αλλά μόνο με υποβοηθούμενη ανάταξη. Πλέον των συμπτωμάτων της προπτώσεως, στην περίπτωση αυτή συνυπάρχουν και ψηλαφητά οζίδια.
 4. Τετάρτου βαθμού. Οι αιμορροΐδες βρίσκονται σε μόνιμη πρόπτωση και δεν ανατάσσονται ποτέ, ενώ υπάρχει και περιπρωκτικός πόνος.

Συμπτώματα

Το πιο κοινό σύμπτωμα των εσωτερικών αιμορροΐδων είναι η αιμορραγία. Συνήθως το αίμα το οποίο οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια είναι ζωηρό (ανοιχτό) κόκκινο, εμφανίζεται αμέσως μετά την κένωση στο χαρτί υγείας ή πέφτει στη λεκάνη σαν σταγόνα ερυθρού αίματος. Η μακροχρόνια απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία.

Ένα άλλο σύμπτωμα των αιμορροΐδων είναι η πρόπτωση. Μια εσωτερική αιμορροΐδα μπορεί να προεξέλθει του πρωκτού και να καταστεί επώδυνη και ερεθισμένη. Όταν οι εσωτερικές αιμορροΐδες προπίπτουν, γίνονται ψηλαφητές από τον ασθενή, δημιουργούν ένα αίσθημα βάρους στην περιοχή του πρωκτού και συχνά προκαλούν εκροή βλέννης, η οποία και εμφανίζεται στο εσώρουχο του ασθενούς. Τα συμπτώματα των εξωτερικών αιμορροΐδων μπορεί να περιλαμβάνουν επώδυνο πρήξιμο ή τη δημιουργία σκληρής μάζας γύρω από τον πρωκτό, που προκαλείται από το σχηματισμό θρόμβου εντός του αιμορροϊδικού πλέγματος. Οι αιμορροΐδες θρομβώνονται συνήθως μετά από οξύ επεισόδιο δυσκοιλιότητας ή επανειλημμένες διαρροϊκές κενώσεις, μετά από απότομη άρση βάρους και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε θρόμβωση αιμορροΐδας παρατηρείται οξύς πόνος.

Συντηρητική αντιμετώπιση και διατροφή

Η διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα πρόληψης. Η συντηρητική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια θα πρέπει να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες στην καθημερινή τους ζωή:

 • Αποφεύγετε να φοράτε στενά παντελόνια και στενά εσώρουχα
 • Να καταναλώνετε άφθονα υγρά (τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό καθημερινά)
 • Αποφεύγετε τη συστηματική άρση βάρους
 • Προσπαθήστε να κάνετε συχνά ήπια σωματική άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι κ.ά.)
 • Αποφεύγετε το πλύσιμο με κρύο ή καυτό νερό στην περιοχή του πρωκτού (προτιμάτε το  χλιαρό λουτρό)
 • Αρκετά ζεστά μπάνια κατά τη διάρκεια της ημέρας με καθαρό, χλιαρό νερό για περίπου 10  λεπτά

Όσο για τη διατροφή, ακολουθήστε μια δίαιτα με περισσότερες φυτικές ίνες και υγρά. Οι αιμορροΐδες είναι συνηθισμένες σε χώρες όπου η διατροφή περιλαμβάνει πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να κάνετε είναι να εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ένας μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει 25-30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Περιλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή άφθονα φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο, ρύζι αναποφλοίωτο και δημητριακά ολικής άλεσης. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα τηγανητά φαγητά, τα καυτερά και τα πικάντικα.

Επεμβατική αντιμετώπιση

Η θεραπεία των αιμορροΐδων του πρώτου βαθμού και του δεύτερου βαθμού είναι συντηρητική. Όταν οι αιμορροΐδες επιμένουν παρά τα συντηρητικά μέτρα που θα εφαρμοστούν, παραμένουν διογκωμένες και δεν ξαναμπαίνουν μέσα, κυρίως όμως όταν αιμορραγούν συνεχώς, τότε απαιτείται κάποια επεμβατική μέθοδος.

 • Η χειρουργική επέμβαση
 • Η αιμορροϊδοπλαστική

Μη Επεμβατική και Αναίμακτη αντιμετώπιση

Με τη χρήση καινοτόμων εναλλακτικών τεχνολογιών, χωρίς τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής, σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες, εγγυόμαστε τη μόνιμη αντιμετώπισή τους με μη επεμβατικό τρόπο, αναίμακτα και ανώδυνα, σε διάστημα από 3 έως 5 συνεδρίες. Τα αποτελέσματα είναι αισθητά ήδη από την πρώτη μέρα.

Ηλεκτρομαγνητική Αγωγή

Περιγραφή
Η ηλεκτρομαγνητική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας για τη διάγνωση ή τη θεραπεία κάποιας νόσου. Εναλλακτικά, ο πάροχος της αγωγής μπορεί να εφαρμόσει ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης, μαγνητικά πεδία, ραδιοκύματα ή άλλους τύπους ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, που παράγονται από ηλεκτρικό ρεύμα για το σκοπό αυτό. Στη φυσική, η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια περιλαμβάνει τον ηλεκτρισμό, τα μικροκύματα, τα ραδιοκύματα, την ιονίζουσα ακτινοβολία, τις υπέρυθρες ακτίνες, καθώς και τα ηλεκτρικώς δημιουργούμενα ηλεκτρικά ή μαγνητικά πεδία. Το φως είναι επίσης μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.

Ιστορική Αναδρομή
Τα αποτελέσματα του μαγνητισμού και των ενεργειακών δυνάμεων έχουν μελετηθεί από την εποχή της ελληνικής και ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η Κινεζική ιατρική χρησιμοποιεί ένα από τα παλαιότερα συστήματα θεραπείας, που βασίζονται στην ενέργεια. Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική βασίζεται στην έννοια του τσι, η οποία πιστεύεται ότι είναι η ζωτική ενέργεια ή δύναμη της ζωής που ρέει σε όλο το σώμα. Η έννοια της δύναμης της ζωής είναι επίσης μια κεντρική πτυχή της ινδικής ιατρικής πεποίθησης.

Στη σύγχρονη εποχή, η ανακάλυψη της ηλεκτρικής ενέργειας επέφερε την προώθηση της ηλεκτρομαγνητικής θεραπείας. Η χρήση διαφορετικών μορφών των ηλεκτρικών συσκευών και γεννητριών συχνοτήτων στην ιατρική έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επαγγελματιών και των ασθενών για πολλές γενιές. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1800, αμέτρητες ηλεκτρονικές συσκευές έχουν εφαρμοστεί σε έναν μακρύ κατάλογο παθήσεων.

Δυναμικός Βιορυθμιστής
Ο Δυναμικός Βιορυθμιστής αποτελείται από μια γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων χαμηλής έντασης και συχνότητας και από μια συσκευή ελέγχου. Η γεννήτρια είναι πιστοποιημένη ως προς τα χαρακτηριστικά λειτουργίας της και ικανοποιεί τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας σαν ηλεκτρονική συσκευή παραγωγής σημάτων, και για το λόγο αυτό φέρει και την ένδειξη «CE», όπως επίσης είναι διακριβωμένη, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθότητα των μεγεθών και παραμέτρων λειτουργίας της.

Η ένταση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στην έξοδο της γεννήτριας είναι ρυθμισμένη στο ύψος των 100mW ή πιο απλά σε ένα δέκατο (1/10) του Watt. Η πραγματική ισχύ της ακτινοβολίας όμως στο χώρο, λόγω εξασθένησης από την κεραία εκπομπής, είναι της τάξης των 10mW ή πιο απλά ενός εκατοστού (1/100) του Watt.

Το φάσμα συχνοτήτων προς εκπομπή βρίσκεται ανάμεσα στη συχνότητα των 10KHz και 1MHz.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η πιστότητα, η ακρίβεια και η ασφάλεια στη λειτουργία του ανωτέρω συστήματος είναι εξασφαλισμένη.

Το παραπάνω σύστημα φέρει κατάλληλο λογισμικό, ώστε να διαχειρίζεται εξειδικευμένα προγράμματα, προκειμένου να επιτευχθεί κάθε φορά στοχευμένη εφαρμογή.

Η επιλογή των προγραμμάτων και της διαδικασίας, όπως επίσης και του χρόνου εφαρμογής, γίνεται από τον ειδικό Ιατρό – Θεραπευτή.

Το σύστημα είναι προγραμματισμένο, εφόσον επιλεχθούν τα κατάλληλα προγράμματα προς εφαρμογή, να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο αλγόριθμο λειτουργίας, ώστε με δυναμικό τρόπο να τροποποιεί κάθε φορά με προεπιλεγμένο βήμα το πεδίο εκπομπής.

Οι αλγόριθμοι, τα πεδία και όλοι οι παράμετροι που προαναφέρονται επιλέγονται βάσει των στοιχείων που έως σήμερα έχουν αποκομιστεί από τις αντίστοιχες εφαρμογές, προκειμένου να επιτευχθεί κάθε φορά το καλύτερο αποτέλεσμα.

Για περαιτέρω διευκρινίσεις και ραντεβού, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 210 4971241.
ΔΡ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΒΣΙΛΕΙΟΣ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.