slider2

Καρδιακές Παθήσεις

Σύμφωνα με τα στατιστικά από τις ΗΠΑ και από το American Heart Association, πολλά δισεκατομμύρια δολάρια δίνονται για εγχειρήσεις στεφανιαίας παράκαμψης. Το 2006 υπολογίστηκαν στα 100.000$ εκατομμύρια δολάρια. Το 2007, το New England Journal of Medicine βρήκε ότι οι αγγειοπλαστικές δεν παρατείνουν την ζωή ή ακόμη και να εμποδίσουν την επανεμφάνιση καρδιακού επεισοδίου σε σταθερούς ασθενείς περίπου στο 95%, η στεφανιακή παράκαμψη παρατείνει την ζωή σε λιγότερο από 2-3% των ασθενών που την λαμβάνουν. Αντίθετα η μελέτη INTERHEART που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2004 στο THE LANCET ακολουθουμένη από 30.000 άνδρες και γυναίκες σε 6 ηπείρους, έδειξε ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής θα μπορούσε να αποτρέψει τουλάχιστον το 90% του συνόλου των καρδιακών παθήσεων.

Θεωρείται ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι πρόβλημα των ανδρών, αλλά είναι επίσης το νούμερο ένα αίτιο θανάτου των γυναικών στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα 1 στις 3 γυναίκες θα πεθάνει από καρδιοαγγειακή νόσο. Αυτή είναι η κακή είδηση. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί αποτελεσματικοί τρόποι για να αντιστρέψει κάποιος τις καρδιακές παθήσεις, χωρίς αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις ή την εξάρτηση από συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός της ύπαρξης μιας φαρμακοβιομηχανίας πολλών δισεκατομμυρίων και την υποστήριξη της συνταγογραφούμενης αγωγής, καθώς επίσης και στο μύθο της χοληστερίνης. Σημειώνεται ότι ο Dr. Andrew Weil στην Γερουσία των ΗΠΑ δήλωσε, σχετικά με την ολιστική Ιατρική: ‘’Έχουμε ισχυρή τεχνολογία, αλλά κάνουμε κακή χρήση και κατάχρηση αυτής, με αποτέλεσμα να αυξάνουμε τα κόστη και να χειροτερεύουμε τα αποτελέσματα υγείας. Ένα παράδειγμα είναι ότι ακριβά φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης, τα οποία έχουν σοβαρές παρενέργειες, προτείνονται σε υγιείς άνδρες και γυναίκες μέχρι 69 ετών. Όμως μια έρευνα που έγινε από το ινστιτούτο THE LANCET συμπέρανε ότι αυτά τα φάρμακα δεν βοήθησαν στην μείωση των θανάτων σε αυτήν την ομάδα ατόμων’’.

Οι πιο σοβαρές παρενέργειες παρατηρούνται στα Statins (κατηγορία φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερίνης). Αυτές είναι:

 • Προβλήματα μυών
 • Προβλήματα στη γνωστική μνήμη και στη σκέψη.
 • Περιφερειακή Νευροπάθεια
 • Πόνος και μούδιασμα στα άκρα των δακτύλων των χεριών και των ποδιών.

Αυτό που ονομάζουμε καρδιακές παθήσεις είναι στην ουσία ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων στένωσης των αρτηριών. Η διαδικασία με την οποία οι αρτηρίες στενεύουν ονομάζεται αρτηριοσκλήρωση.

Αυτή η στένωση των αρτηριών μπορεί να προκαλέσει αργή ανάπτυξη ή απότομη μείωση της ροής του αίματος και κατά συνέπεια του οξυγόνου, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη παθογενειών όπως:

 • Κυκλοφορικά προβλήματα (κρύα πόδια ή χέρια).
 • Στυτική Δυσλειτουργία / Ανικανότητα.
 • Στηθάγχη και πόνος στο στήθος.
 • Καρδιοπάθεια, καρδιακή προσβολή, αρρυθμία, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
 • Εγκεφαλικό παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο.
 • Απώλεια μνήμης, Έλλειψη εστίασης (ομίχλη εγκεφάλου).
 • Κράμπες στα πόδια και πόνους.
 • Αργή επούλωση πληγών.
 • Δύσπνοια & πρήξιμο των ποδιών.
 • Απώλεια όρασης και ακοής.
 • Κακή πέψη.
 • Χαμηλή ενέργεια.
 • Εμφάνιση Έλκων
 • Νεκρώσεις κάτω άκρων.

Μηχανισμός Αρτηριοσκλήρωσης

Για αρκετά χρονιά υπήρχε η πεποίθηση από πολλούς γιατρούς και ασθενείς ότι η χοληστερόλη είναι η κύρια αιτία της αρτηριοσκλήρωσης. Αυτή η πεποίθηση είχε προωθηθεί από τις μεγάλες εταιρίες φαρμάκων και τροφίμων, καθώς και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Προωθήθηκε η άποψη ότι με τη μείωση της πρόσληψης λίπους καθώς και με την λήψη φαρμάκων STATIN μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οι παθήσεις των αρτηριών. Δεν είναι όμως τόσο απλό.

Η έναρξη της εκδήλωσης της σκλήρυνσης των αρτηριών είναι μια εντοπισμένη ζημιά στην επένδυση του τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων και η ανταπόκριση / αντίδραση του σώματος σε αυτή τη ζημιά.

Αυτή η επιφανειακή απώλεια των κυττάρων του αρτηριακού τοιχώματος λαμβάνει χώρα συνεχώς, καθ’ όλη την ημέρα, κυρίως από τις ακόλουθες αιτίες:

1. Συνεχείς τραυματισμοί μικρού μεγέθους λόγω της προβληματικής ροής του αίματος και της συνήθεις φθορές. Παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτούς τους τραυματισμούς μικρού μεγέθους των τοιχωμάτων των αγγείων είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, το άγχος, το χλώριο και άλλες χημικές ουσίες. Η υγιής άμυνα του οργανισμού και λήψη αντιοξειδωτικών μπορούν να βοηθήσουν να επουλωθούν μικρές ατέλειες.

2. Ελεύθερες ρίζες προκαλούν βλάβη στα τοιχώματα των αγγείων. Ο ρυθμός της αρτηριοσκλήρωσης αυξάνεται ταχέως με την παρουσία των ελεύθερων ριζών. Βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, το αρσενικό, παράγουν ένα εκατομμύριο φορές αύξηση σε αντίδραση ελεύθερων ριζών. Αυτές οι υψηλές συγκεντρώσεις των ελεύθερων ριζών δημιουργούν τραυματισμό των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός μικρού όγκου, όπως το αθήρωμα, η πλάκα και δεν συμβάλλουν στη φυσική επούλωση.

3. Τραυματισμοί των αγγείων από το ίδιο μας το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί λανθασμένα να επιτεθεί στα υγιή κύτταρα των τοιχωμάτων των αγγείων. Στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστήμιου του Οχάιο το 2007, δημοσιεύτηκε μια μελέτη που αποδεικνύει ότι ο υδράργυρος είναι μια σημαντική αιτία της αθηροσκλήρωσης ή του σχηματισμού πλάκας, διότι ενεργοποιεί ένα ένζυμο που προκαλεί ένα τοξικό που βλάπτει τα τοιχώματα των αρτηριών. Ωστόσο, οι ελεύθερες ρίζες είναι αυτές που ευθύνονται για την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών.

Υπάρχουν πολλές φυσικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιώ στην εργασία μου για τους ασθενείς με προβλήματα κυκλοφορικού και καρδιακές νόσους – πόνους. Αυτές είναι η αποτελεσματική θεραπεία της Χηλίωσης EDTA, καθώς επίσης και οι διατροφικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Πολλοί ασθενείς ύστερα από μια θεραπεία χηλίωσης έχουν τη δυνατότητα να επιστέψουν σε υγιή παραγωγικά επίπεδα και να ανακουφιστούν από τους πόνους που προκαλούσε ακόμα και το περπάτημα σε μικρές αποσπάσεις. Το καρδιογράφημα έχει σαφώς βελτιωθεί, καθώς και τα Triplex και η ΜRΙ απεικόνιση. Υπάρχει σημαντική βελτίωση της αθηρωμάτωσης – στένωσης των αγγείων και οι τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων βελτιώνονται. Ανεξάρτητα από τις μελέτες, τα μεγάλα οφέλη της Χηλίωσης φαίνονται από την έλλειψη κραμπών στα πόδια, την αύξηση της φυσικής αντοχής και της πνευματικής οξύτητας.

Ο μύθος της Χοληστερίνης

Το μήνυμα που έχουν περάσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ότι η χοληστερίνη είναι μια βλαβερή ουσία που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική.

Η χοληστερίνη είναι ένα ουσιαστικό συστατικό στο σώμα. Βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο και τα νευρικά κύτταρα. Τα κύτταρα του σώματος συνεχώς πεθαίνουν και νέα κύτταρα γεννιούνται. Η χοληστερίνη είναι ένα σημαντικό στοιχείο για αυτή την αναπαραγωγή των νέων κυττάρων. Επίσης, χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μια σειρά από άλλες σημαντικές ουσίες, όπως ορμόνες, χολικά οξέα και, σε συνδυασμό με τον ήλιο και το φως, τη βιταμίνη D.

Το σώμα χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης καθημερινά και η ουσία είναι πολύ σημαντική για όλα τα κύτταρα του σώματος, με εξαίρεση αυτή του εγκεφάλου. Η χοληστερίνη προσλαμβάνεται κυρίως από τα ζωικά προϊόντα, αλλά λιγότερο από το 20% των αναγκών του σώματος για χοληστερόλη θα προμηθευτούν από αυτή την πηγή. Εάν τρώτε λιγότερη χοληστερόλη, το σώμα αντισταθμίζει αυτή την απώλεια απλά με το να παράγει περισσότερη. Ενώ οι εταιρίες τροφίμων προειδοποιούν συνέχεια να μειώσετε τις ποσότητες χοληστερόλης στην δίαιτα σας, στην πραγματικότητα έχει αποδειχθεί ότι το επίπεδο χοληστερίνης στο αίμα σας δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις τροφές που τρώτε.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την χοληστερίνη, μια διαβούλευσή μας από εξέχοντα ιατρικά βιβλία θα σας πληροφορήσει ότι:

 • Η χοληστερόλη δεν είναι ένα θανατηφόρο δηλητήριο αλλά μια ουσία ζωτικής σημασίας για τα κύτταρα όλων των θηλαστικών. Δεν υπάρχουν θέματα όπως καλή ή κακή χοληστερόλη αλλά το ψυχολογικό στρες, η έλλειψη φυσικής άσκησης και οι αλλαγές του σωματικού βάρους, μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ένα υψηλό επίπεδο χοληστερόλης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι επικίνδυνο, μπορεί να αντανακλά μια νοσηρή κατάσταση ή να είναι εντελώς ακίνδυνο.
 • Ένα υψηλό επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα λέγεται ότι ευθύνεται για την δημιουργία της αθηροσκλήρωσης και συνεπώς για την στεφανιαία νόσο. Όμως πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι με χαμηλή χοληστερόλη πάσχουν από αθηροσκληρωτική νόσο, το ίδιο με αυτούς που έχουν υψηλή χοληστερόλη.
 • Το σώμα παράγει τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο χοληστερόλη σε σχέση με την ποσότητα που προσλαμβάνετε από την τροφή. Η παραγωγή χοληστερόλης αυξάνεται όταν τρωτέ τροφές φτωχές σε χοληστερόλη και μειώνεται όταν τρώτε πολύ. Αυτό εξηγεί γιατί μια αυστηρή δίαιτα δεν είναι σε θέση να μειώσει την χοληστερόλη περισσότερο από μερικές ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο.
 • Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το υπερβολικό ζωικό λίπος και η χοληστερόλη στην καθημερινή δίαιτα μας δημιουργούν αθηροσκλήρωση ή καρδιακές νόσους. Πιο συγκεκριμένα 20 μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς που είχαν μια καρδιακή νόσο δεν είχαν καταναλώσει περισσότερο λίπος από κανένα άλλο άνθρωπο. Επίσης, ο βαθμός αθηροσκλήρωσης κατά την αυτοψία ήταν άσχετος με τη δίαιτά τους.
 • Ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος να μειώσετε την χοληστερόλη είναι με φάρμακα, αλλά ούτε οι θάνατοι από καρδιά ή άλλη αιτία έχουν μειωθεί από την χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων, των οποίων το αποτέλεσμα είναι μόνο η μείωση της χοληστερόλης. Αντίθετα, αυτά τα φάρμακα είναι επικίνδυνα για την υγεία και μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια ζωής.
 • Τα νέα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, που ανήκουν στην κατηγορία STATINS μπορεί να προλαμβάνουν τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, αλλά αυτό συμβαίνει εξαιτίας των άσχετων από τη μείωση της χοληστερόλης μηχανισμών. Δυστυχώς, αυτά τα φάρμακα μειώνουν δραματικά την απαραίτητη θρεπτική ενέργεια Co-Enzyme Q-10 και επιπλέον μπορεί να συμβάλουν στην δημιουργία καρκίνου όπως έχει αποδειχθεί, ύστερα από εργαστηριακές μελέτες.
 • Πολλά από τα παραπάνω στοιχεία έχουν επισημανθεί και δημοσιευτεί σε πολλά ιατρικά βιβλία και επιστημονικά άρθρα, αλλά σπάνια έχουν κοινοποιηθεί στο ευρύ κοινό από τους υποστηρικτές της θεωρίας ότι η χοληστερόλη είναι επικίνδυνη για την καρδιά.
 • Ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι γιατροί και επιστήμονες έχουν παραπλανηθεί πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι διότι τα παραπάνω άρθρα και μελέτες έχουν αγνοηθεί συστηματικά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον επιστημονικό τύπο.

Θα ήταν χαρά μου να συνεργαστώ μαζί σας με σκοπό την επαναφορά του κυκλοφορικού και της λειτουργίας της καρδιάς σας σε υγιή επίπεδα καθώς και να δούμε τρόπους πρόληψης.